Alexander technique

HU  |  ENBíró Gergely
Ütőhangszeres művész, Alexander technika tanár

Zene   Alexander technika

Bíró Gergely

Tel: +36 30 9486595
birge.perc@gmail.com

„Mi vagyunk a választásaink.”

(J. P. Sartre)

 

Hogyan működik?

Az Alexander-technika segít fölismerni a számunkra ártalmas megszokásainkat a mindennapi életben és segít fokozatosan megszabadulnunk tőlük. Az Alexander-technika - sok más módszerrel ellentétben - nem arra tanít, hogy mit kellene csinálnunk, hanem arra, hogy hogyan vihetünk több tudatosságot abba, amit éppen csinálunk. Megtanít, hogy a fokozott figyelem és tudatosság által hogyan ismerhetjük föl sematikus, és az adott helyzetnek sokszor nem megfelelő automatikus válaszreakcióinkat, és hogyan szabadulhatunk meg tőlük. Továbbá, hogy a sematikus válaszreakcióink (amelyek megcsontosodott szokásrendszerként testhasználatunk, sőt személyiségünk részét képezik) felülvizsgálatával hogyan érhetjük el lépésről lépésre a választás szabadságát mind testi működésünk során, mind pedig élethelyzeteinkben.

 

Az Alexander-technika elsajátításával képessé válunk felismerni és kiválasztani a céljaink elérésének legmegfelelőbb módját és eszközeit (legyen szó egy teljesen hétköznapi mozdulatról, mint például: leülés egy székre, vagy egy fontos prezentációról nagyszámú közönség előtt, vagy akár egy tökéletesen előadott hegedűversenyről), méghozzá úgy, hogy közben a legkevésbé avatkozunk bele szervezetünk természetes működésébe, koordinációjába, egyensúlyába.

 

Kapcsolat önmagunkkal és a világgal
 

Ha megtanulunk nem beleavatkozni a szervezetünk velünk született, természetes működésébe, akkor nemcsak a testünk, hanem a lelkünk, szellemünk is felszabadul és „kinyílik a világ”. Jobban tudunk figyelni nemcsak befelé, de kifelé is, ezáltal kapcsolatunk mind önmagunkkal, mind másokkal, és a világgal is harmonikusabbá válik. Aldous Huxley, a népszerű angol író, aki magától F. M. Alexandertől vett órákat, így ír erről a jelenségről:

„A test egy eszköz, amellyel az elme a külvilággal érintkezik. Bármilyen változás a testben természetszerűleg módosítja az elme kapcsolatát a külső valósággal. Ha a test rosszul működik és feszült, az elme kapcsolatai a külső valósággal érzékelésében, érzelmileg, intellektuálisan és indítékaiban is elégtelenek lesznek.”


Pszichofizikai módszer
 

Az Alexander-technika sajátossága, hogy mindig az egész emberrel dolgozik.

 
F. M. Alexander egyik, korának orvostudományán messze túlmutató újítása volt, hogy a testet, lelket és az elmét elválaszthatatlan egészként kezelte. Ezért nevezte az általa kidolgozott technikát pszichofizikai eljárásnak. Nincs tisztán testi, vagy tisztán szellemi folyamat, mindig az egész ember vesz részt benne. Minden, amit gondolunk vagy érzünk, kihat a testünkre és ez fordítva is igaz, testi folyamataink is nyilvánvalóan hatnak az érzéseinkre, érzelmeinkre és gondolatainkra. Életünk során számtalan, test-lelki feszültség raktározódik el, halmozódik föl bennünk fokozatosan és észrevétlenül. A „lelki feszültségek” megjelennek fizikai síkon is, a testünkben.

 
A testünk a benne lévő izomfeszültségekkel, kényszer-izomtartásokkal tehát lenyomatai az életünk során fizikai, érzelmi és mentális stresszt kiváltó eseményeknek, folyamatoknak. Az Alexander-technika segít nekünk megtanulni, hogy ezeket a fölösleges és ártalmas feszültségeket hogyan építhetjük le, és ennek következtében a mozgásmintáink is megváltoznak. Megtanuljuk, hogy mozdulatainkat a csak a szükséges, a lehető legkevesebb izomfeszültséggel hajtsuk végre. Hosszú távon ez azt is jelenti, hogy az életünkben elkerülhetetlenül fel-felbukkanó, mindennapi stresszhelyzetekből is egyre kevesebb feszültség marad bennünk, és a maradék feszültség is egyre könnyebben távozik.

 
Ahogy a módszer elsajátításával feloldjuk testünkben az energia természetes áramlását akadályozó blokkokat, úgy válik mozgásunk könnyedebbé és szabadabbá, megtelünk erővel, és kevésbé fáradunk el mindennapi tevékenységeink során, hiszen a kevesebb izommunka, izomfeszültség következtében csökken az energiafelhasználásunk. A testünk kevésbé használódik el, légzésünk, keringési rendszerünk, anyagcserénk is hatékonyabban kezd működni, és mindezen változások sok esetben öngyógyító folyamatokat is beindítanak.

 
A fentiek fényében érthető, hogy noha az Alexander-technika nem egy gyógymód, gyakorlásával mégis rendszerint alapvető minőségi változás, javulás áll be a növendékek egészségében, és sok esetben krónikusnak hitt betegségek tűnnek el nyomtalanul. És ami legalább ilyen fontos: a fizikai tünetek elmúlása, a kényszer-izomtartások kioldódása felszabadítja az elménket, és a lelkünket is.

 

  ©2024 Bíró Gergely