Alexander technique

HU  |  ENBíró Gergely
Ütőhangszeres művész, Alexander technika tanár

Zene   Alexander technika

Bíró Gergely

Tel: +36 30 9486595
birge.perc@gmail.com

„Semmi sem erősebb a megszokásnál.”

(Ovidius)

 

Bíró Gergely Ütőhangszeres művész-tanár, nemzetközi (STAT, ATI) diplomás Alexander-technika tanár

 

                                                               


Zenei tanulmányaimat Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végeztem. 2000-től a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ütőhangszeres szólamvezető művésze vagyok.

 
Rendszeresen fellépek többek között a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Magyar Állami Operaház Zenekarával, az Amadinda Ütőegyüttessel. Alapító tagja vagyok a korabeli hangszereken játszó Orfeo Kamarazenekarnak. 2003-tól 2008-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézetében tanítottam ütőhangszer szakon.
 

Angolul és németül beszélek.

 
Hosszan elhúzódó vállfájásom kapcsán ismerkedtem meg az Alexander-technikával, és 30 egyéni óra után, - melyek során nyomtalanul tűnt el a fájdalmam -, döntöttem a 3 éves Alexander-technika tanárképző iskola elvégzése mellett. Tanáraim Magyari Beck Anna (vezető tanár), Lukács Tünde, Szabó Csilla, Szabó Mónika és Guba Márta voltak.

 
Diploma-munkámat az Alexander-technikának a szexualitásra gyakorolt hatásairól írtam, A szexualitásról az Alexander-technika tükrében címmel.

 
2010-től tanítok magánórák keretében saját stúdiómban, illetve korábbi iskolámban is.

 
2010-től részt vettem a Soproni Nemzetközi Body Mapping kurzus munkájában is Alexander-technika tanárként.

 

A 2016/17-es tanévtől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is oktatom az Alexander-technikát.

 

 Az Alexander-technika a mindennapos teendők megkönnyítése mellett az ütőhangszeres játékban és annak tanításában, a színpadi lámpaláz leküzdésében, valamint a sportolásban (úszás, tenisz, ejtőernyőzés, lovaglás) bizonyult és bizonyul számomra különlegesen hasznosnak és hatékonynak.

 
Alexander-technika tanárként, aktív zenészként, férjként és apaként egyaránt fontos számomra a megszokásaink felismerése, és annak tudatosítása, hogy mindig van választásunk. Ez vezet el minket a gondolat, a test és a kommunikáció szabadságához, valamint a művészi szabadsághoz is.

 
Számos továbbképzésen vettem és veszek részt, úgy itthon, mint külföldön, és rendszeresen ellátogatok külföldi Alexander-technika tanárképző iskolákba is, hogy a látókörömet szélesítsem, és a tudásomat gyarapítsam.

 
Iskolák, ahol jártam: Amszterdam, Barcelona, Basel, Berlin, Brüsszel, Freiburg, London, München.

 
Tanárok, akiktől lehetőségem volt tanulni: Dan Armon, Richard Brennan, William Conable, Claire Destrée, Aranka Fortwangler, Nica Gimeno, Avi Granit, Ruth Gysin, Louise Hérard, Mary Holland, Heinrich Kuhn, Yehuda Kuperman, Dorothea Magonet, Tessa Marwick, Ruth Murray, Michael Parkinson, Giora Pinchas, Gloria Pullan, Ellie és Peter Ribeaux, Sara Solnick, Yael Tam, Paul Versteeg.

  ©2024 Bíró Gergely