Alexander technique

HU  |  ENBíró Gergely
Ütőhangszeres művész, Alexander technika tanár

Zene   Alexander technika

Bíró Gergely

Tel: +36 30 9486595
birge.perc@gmail.com

„A változásban benne foglaltatik, hogy egy adott cselekvést az egész eddigi életünk megszokása ellenében kivitelezünk.”

(F. M. Alexander)

 

Body Mapping

A Body Mapping, azaz „test térképezés” módszerének kitalálása és kifejlesztése William Connable, az Ohio-i egyetem csellóprofesszorának nevéhez fűződik.

 
A body map, azaz a „test-térkép” az elménkben élő kép a saját testünkről. Ebben a képben egyfelől olyan általános dolgok foglaltatnak benne, mint hogy milyen magasak vagyunk, illetve, hogy milyen kövérek, vagy soványak, de olyan sokkal összetettebb és specifikusabb dolgok is, mint például, hogy milyenek is az ujj-ízületeink, és hol helyezkednek el.

 
A kép, ami a testünkről él az agyunkban, döntően befolyásolja a testhasználatunkat. Tehát, ha a testünk bizonyos részeiről, illetve annak működéséről téves, hibás elképzelésünk van, az negatívan befolyásolja az adott testrészünk működését, mozgatását.

 
A test-térképünk életünk során folyamatosan változik, ahogyan mi is változunk, növekszünk, illetve egyre többet értünk meg a testünk működéséből. Mégis, a legtöbb embernek csak homályos elképzelései vannak a testéről, illetve annak működéséről.

 
W. Connable, - aki diplomás Alexander-technika tanár is -, észrevette, hogy növendékei sokszor pont a hibás „test-térképük” miatt küszködnek megoldhatatlannak látszó nehézségekkel a hangszeres játékuk kapcsán, és rájött, arra is, hogy ezt a hibás „térképet” könnyen ki lehet javítani, ami azonnali minőségi változást idéz elő a testhasználat és ebből kifolyólag a hangszeres játék minőségében is.

 
Módszerét, az Alexander-technika alapelveire alapozva, és az Alexander-technikával együtt a világ számos országában oktatják, többek között az USA-ban, Angliában, Finnországban.

 

  ©2024 Bíró Gergely