Alexander technique

HU  |  ENBíró Gergely
Ütőhangszeres művész, Alexander technika tanár

Zene   Alexander technika

Bíró Gergely

Tel: +36 30 9486595
birge.perc@gmail.com

„Meg kell tanulni a felfelé esés művészetét.”

(Patrick MacDonald)

 

Foglalkozások

A foglalkozások általában 40-50 perc hosszúak, ez függ a növendék fizikai állapotától és együttműködő készségétől. A gyakorlat azt mutatja, hogy az alapok megtanulásához nagyjából 30 óra szükséges, az ez alatt megszerzett tudást a növendék már hatékonyan, kreatívan tudja használni a mindennapi életben.

 

Milyen gyakran érdemes járni? 

 

Ez mindig a növendék állapotától függ, de eleinte legalább hetente egyszer. A foglalkozások között a növendékek természetesen megpróbálják alkalmazni az órán tanultakat, ám ez eleinte nehéznek bizonyul számukra, a legtöbbször hamar visszaesnek a megszokásaikba. Ezért kezdetben heti 2-3 alkalom mondható ideálisnak. A különösen problémás, súlyosabb esetekben (pl. akut fájdalmak, gerincsérv, sérülések esetén) érdemes sűrűbben, akár naponta is járni.

 

Milyen ruhában kell jönni?

 

Kényelmes, a szabad mozgást, különösen a végtagok szabad mozgását lehetővé tevő ruhában érdemes jönni (vagy hozni magunkkal). Tehát az Alexander-órán nem kell levetkőzni, elég, ha a cipőnket levesszük.

 

Mi történik egy foglalkozáson?

 

A tanár általában már az ajtón való belépésünk pillanatában megfigyeli a mozgásunkat, mozgásmintáinkat, (ahogy lepakolunk, fölkészülünk, leülünk, stb.) Ezután megkér, hogy üljünk le, vagy álljunk föl, esetleg sétáljunk - mindig az adott helyzettől függően, - és közben a kezét óvatosan a növendék nyakára, hátára helyezi, ahonnan szintén információt gyűjt, illetve ahová finoman információt is közvetít. Az Alexander-órán nincsenek különleges eszközök vagy gépek, csupán tükrök az önmegfigyeléshez, egy asztal (amire föl lehet feküdni, és így átmenetileg mentesíteni testünket, különösen gerincünket és izmainkat a gravitációtól), valamint egy szék, amire leülünk, fölállunk, illetve amelynek segítségével egyéb egyszerűnek látszó tevékenységeket végzünk. Valójában ez az egyszerű munka tudja leghatékonyabban aktiválni a gerincünket. A nyakunk szabadságának megőrzésével a fejünk képessé válik szabadon egyensúlyozni a gerincünk tetején, a hátunk hosszabbodik és szélesedik, és mozgás közben is megtanuljuk megőrizni a fej, a nyak és a hát dinamikus kapcsolatát, ami a kulcs a mozgás könnyedségéhez és szabadságához.

 

Aldous Huxley szavaival:

 
„Nem lehet leírni a piros szín látványának megtapasztalását. Ugyanígy lehetetlen a tökéletesedő testi koordináció sokkal összetettebb élményét leírni. Egy szavakba foglalt leírás csak azok számára jelenthetne valamit, akik rendelkeznek a leírt tapasztalattal.”

 

Akár csak egyetlen foglalkozás is többet mond az Alexander-technikáról, mint sok teleírt oldal!
 

 

  ©2024 Bíró Gergely